Stilarten Saison stammer fra det sydlige Belgien, hvor denne type øl historisk har været serveret til sæsonarbejdere i landbruget. Tørsten var stor, og man havde krav på op til fem liter øl hver arbejdsdag, men for stadig at kunne passe det hårde arbejde var alkoholstyrken holdt på beskedne 3-3,5%. Siden begyndelsen af 1900-tallet har en typisk Saison Ale holdt sig omkring 5-6% alkohol.

Det særligt spændende ved ølstilen er at den trods sit lave spritindhold, formår at levere en læskende og spændende oplevelse. Forklaringen ligger i gæren. Saisongærstammer gærer langt ud og efterlader den færdige øl med lav restsødme og højt indhold af smagsgivere. Der findes masser af Saison’er på markedet, som er brygget på helt typisk vis: lys, let, læskende skylleøl på cirka 5%. Og langt de fleste er glimrende. Så sådan en behøver vi jo ikke at brygge. I stedet fik vi den idé at spænde buen og lade Saisongæren arbejde med en ekstra stærk øl, hvor maltbasen udgøres af hele fire slags korn.

Hippien er således brygget på både lys bygmalt, hvedemalt, rugmalt og havre. Derudover har vi givet den ret meget gas med smags- og aromahumlerne Citra og Simcoe. Tørhumlet er hun også.

Farven er gylden. Tør, men ikke for tør. Bitter, men ikke for bitter. Kompleks, men alligevel nem at gå til. Læskende og trods sin styrke lader hun sig nemt indtage i store mængder. Vi kan jo kalde det for en Imperial Multigrain Hoppy Saison. Du må gerne forvente en behagelig øloplevelse udover hvad du troede var muligt for så lys en øl.

Ingredienser: Vand, bygmalt, hvede-malt, rugmalt, havre, humle (magnum, citra, simcoe) og saisongær.

  • Alkohol: 10,0% vol.
  • OG: 1,078
  • FG: 1,004
  • Farve: 13 EBC
  • Bitterhed: 60 IBUt

1/2 liter Hippien svarer til ca. 3,3 genstande.

Stilkart: 10D++ Humlometer Hippien